Samfundet er noget vi har skabt. Der er ikke noget, som bare er. Og når folk igen og igen opgivende siger: “det er jo sådan samfundet er” så er det IKKE korrekt.

Sagt af en kvinde: “Det skal blive godt at udfordre min kvindelighed”.
Sagt af en mand: “Du er sådan en kvinde, der skal have modstand”.
Sagt af os alle: “????

Ordene viser os, hvad vi tænker.
Ordene viser os, hvad vi føler.
Det hurtige narrative valg vi tager når vi taler. Et valg vi selv tager ja. Men ubevidst mange gange.
Og i sidste ende viser de ord vi vælger meget om, hvilket samfund vi lever i. Hvilket samfund vi har skabt. Hvilket samfund vi fortsat vælger at være en del af.

Den første sætning er sagt af en kvinde, der ikke har meget tid til sig selv. En kvinde, som for en gangs skyld tager et egoistisk valg og melder sig til Ladies’ Salsa. En kvinde, som i mange år har skulle klare alting for hende og hendes børn.

Den anden sætning er en sætning jeg ved mange kvinder har hørt fra mange mænd. Inklusiv mig selv. Alle kvinder med kant, der derfor skal have modstand for at mand/kvinde forholdet skal kunne holde.

Hvad er det for et samfund vi har bygget når det “narrative slip” er ord som “jeg glæder mig til at udfordre min kvindelighed” og “kvinder skal have modstand”? Er det et samfund hvor præstation, effektivitet, optimering har påvirket os så meget, at ordet “udfordre” falder os nærmere end ordet “nyde” når vi taler om kvindelighed?
Og hvad siger ordvalget om, hvordan mænd og kvinder har det med hinanden og hvilke chancer de egentligt har i det her samfund for at lykkes (som det kaldes)?

Det kan godt være svært at tænke selv i en hovedkultur som vores. Det lyder paradoksalt. Og ja det er det. At vi i en hovedkultur går med hovedet under armen og bare følger med det “narrative samfund” såvel som samfundet generelt. At vi ikke stopper op et øjeblik og tænker: “Hey!, hvad er det egentligt for ord jeg bruger og hvad siger de om, hvordan jeg føler, tænker og anskuer verden”? “Er det egentligt min verdensanskuelse eller har jeg bare ladet mig lulle med”? Lulle med af hverdagen. Af hamsterhjulet. Af hvad “man” nu gør?

Samfundet er noget vi har skabt. Der er ikke noget, som bare er. Og når folk igen og igen opgivende siger: “det er jo sådan samfundet er” så er det IKKE korrekt.
Samfundet er OS. Det er noget VI har skabt. Det er noget vi løbende skaber. Og hvis det ikke er dig. Hvis det ikke føles rigtigt for dig som tingene er – så kan du godt lave det om.

Om ikke andet så start med at være herre i eget “narrative hus”. For…..

Hvad vil du helst – udfordre din kvindelighed eller bare være kvindelig?

Hvad vil du helst  – have modstand fra din mand eller have medspil?